Svensktillverkade för det nordiska klimatet

Kundservice

Vilket uppvärmningsalternativ passar mig?

El, gasol eller ved?

El, gasol eller ved?

Vilket uppvärmningsalternativ som passar just dig bäst beror på en del olika faktorer.

Ställ dig frågorna:

  • Hur ofta vill jag bada?
  • Hur ska poolen användas?
  • Vilken tillgång har jag till ved/gasol/el?
  • Hur ofta har du möjlighet att byta vatten?
 

Vill du ha möjlighet att hoppa i ett bad när du vill är el alternativet det absolut bästa. Tanken med eluppvärmningen är att du ska ha badet varmt året om. Är man noga med isoleringen så kommer elkostnaden inte att kännas som en stor belastning på elräkning.

Vedeldning tar i regel 2-4 timmar ( något längre till pacific) Gillar man att vedelda, har tillgång till mycket ved eller kanske vill ha badet vid en stuga där men inte har tillgång till så mycket el så passar dessa bad utmärkt. Har du tillgång till sjövatten så är det bara att fylla upp badet, värma upp och tömma ur när kaminen svalnat. Använder du badet på detta sätt så behöver du inte tänka på att isolera poolen. Vill du inte tömma poolen efter varje bad så kan du alltid kombinera med ett reningsverk, det bästa alternativet för vedpoolerna är en Aquaclarus som hängs på kanten och renar ett par timmar efter varje bad, sedan tas det in efter användning. Kombinera detta med ett klorfritt bakteriedödande medel och du kan ha samma badvatten upp till 1 månader.

 

Det går utmärkt att ha vattnet kvar i ett vedeldat bad även vintertid. Isolera poolen rejält, helst med våra färdiga isoleringspaket för bäst isolerande effekt. Vattnet kan hålla sig frostfritt i upp till en månad. Vid kallare vintrar kan det behöva underhållseldas någon gång i veckan så vi rekommenderar att hålla koll på vattnet. Väljer du en extern kamin så kan du behöva koppla bort kaminen från badetsvatten då vattnet i kaminen fryser snabbare än i badet, vi rekommenderar därför att välja en intern kamin om man vill ha vattnet kvar även på vintern och har vedeldning som uppvärmning. Tänk på att inga garantier gäller om något fryser söder så håll koll på vattnet så det inte fryser.

Gasol används på samma sätt som en vedkamin men där slipper du röken, vilket gör att den lämpar sig bra för tätbebyggda områden. Att behålla vattnet vintertid kan dock bli lite mer olämpligt då man inte ska lämna gasol och värmaren ute vid minusgrader.

3 eller 6 kw elvärmare?

 

 

 

Vi rekommenderar alltid 6 kw värmaren till alla som har möjlighet att ha detta. 6 kw värmaren kräver 16 Ah. Har du inte möjlighet till den elen så fungerar det med 3 kw till modellen Prime och Grand ( Pacific om du enbart vill bada sommartid ) Bor du i norra Sverige eller vet att du kommer vilja bada mycket och länge på vintern bör du ha i åtanke att det krävas ca 3,5 kw för att hålla temperaturen när du badar, vilket gör att poolen kan tappa lite i temp under tiden du badar om du väljer 3 kw värmaren.

 

Läs lite mer om detta här.