skip to Main Content
Fri frakt | Snabba leveranser | Räntefri delbetalning Svensktillverkade för det nordiska klimatet Kundservice

Invändig eller utvändig kamin?

Korta svaret är den du gillar. Den huvudsakliga skillnaden är alltså estetisk. Några skillnader finns såklart och dom kommer vi att ta upp nedan.

Vilken kamin är bäst egentligen?

Invändig/utvändig kamin

Vår invändiga kamin är designad för att ta upp minimalt med plats. Den triangelformade kaminen och det slimmade kaminskyddet gör att fler får plats i badet. Trots att kaminskyddet endast är 2,5 cm från kaminen kan du luta dig emot skyddet utan att bränna dig. Den utvändiga kaminen frigör mer plats då den placeras utanför badet. Det kan av många upplevas som en fördel om man till exempel vill använda utomhusbadet som en svalkande pool sommmartid.

Att elda och aska ur

Den utvändiga kaminen är generellt sett lättare att aska ur då den står på sidan av badtunnan och kan enkelt askas ur med en vanlig askspade. Den invändiga kaminen askas lättast ur med en grovdamsugare eller en askspade med långtskaft. För eldningstips läs vår artikel om detta här.

Vinteranvändning

Alla våra modeller av badtunnor måste tömmas från vatten om det finns risk att vattnet fryser. Har du en badtunna med utvändig kamin kommer kaminen och slangarna att frysa mycket snabbare än vattnet i badtunnan. Badtunnor med invändig kamin klarar sig därför längre från att frysa. Vill du ha vattnet i utebadet en längre tid under vintern är den invändiga kaminen därför lättare att hantera.

Kom dock ihåg att inga garantier gäller när du har vatten kvar i badtunnan och vattnet fryser. Innan du börjar elda i den externa kaminen på vintern så kolla igenom så inga slangar eller kaminen har frusit, då kan du riskera att elda sönder kaminen i värsta fall.

Rökrörsskydd

Rökröret kan bli uppemot 600 grader varmt när man eldar. Rökrörsskydd finns som tillbehör till båda våra kamin modeller.

Back To Top