skip to Main Content
Fri frakt | Snabba leveranser | Räntefri delbetalning Svensktillverkade för det nordiska klimatet Kundservice

Hur du kan få en låg elförbrukning på ditt spabad

Inför vintern kan det vara bra att se över dom olika alternativen som finns för att få en så låg förbrukningskostnad på din terrasspool som det går.

Du kan nedan läsa om våra 5 olika förslag.

 •  Optimera filtercyklerna.

  Ställ in filtercyklerna under dom timmar där du har den lägsta kostnaden för el. Se även över hur långa filtercykler du behöver ha. Vintertid badar man ofta mindre och filtercyklerna kan därför vara kortare jämför sommaren, prova att ha badet på enbart 3-4 timmars rening/dygn håll koll så hygienen på vattnet fortfarande är bra och ställ upp timmarna om det behövs.

 • Sänka temperaturen.

  Badar du inte så mycket på vintern så kan du ställa ner temperaturen mellan baden. Baden är väldigt bra isolerade (om du har våra isolerpaket) och håller värmen länge. Badar du tex bara på helger så kan du sänka badet till tex 26 grader till veckan och höja upp temperaturen tills du ska bada. En 6 kW värmare värmer ca 2 grader i timmen så se till att du höjer temperaturen i badet i tid. Läs gärna mer om vad baden drar vid olika temperaturer här.

TIPS!

TIPS!

Badar ni tex bara två stycken så ta inte av hela locket utan vik över locket så halva badet fortfarande är täckt.

 •  Ready och Rest mode.

  Terrasspoolerna har standard inställningen på Ready mode vilket innebär att badet startar en minut i timmen och känner av vattentemperaturen, behöver värmaren värma badet för att hålla den inställda temperaturen så kommer den slå igång och värma. Ställer du i stället badet i Rest mode så kommer badet bara värma under tiden du har ställt in att filtercyklerna ska gå. Har du då ställt filtercyklerna under dom timmar du har en lägre kostnad på elen så kommer värmaren bara att värma under den tiden också.

 •  Isolering.

  Se över din anläggning så ni inte har några hålrum i isoleringen. Har ni byggt tekniklådan själv så kontrollera om det går att isolera den bättre. Har ni slangar som går utanför badet så isolera dom.

 • Stäng av badet.

  Det går bra att tömma och stänga av badet under vintern. Se till att allt är tömt på vatten. Plocka in och förvara filter, pump och värmare i ett utrymme som inte har frysgrader. Om du inte har möjlighet att plocka in värmare, filter och pump så behöver du säkerställa att det är torrt och fuktfritt under vintern, lossa alla kopplingar och blås slangarna torr. Har du ett bubbelsystem monterat så finns det lite större risk att detta fryser då det kan vara svårt att säkerställa att du får ur allt vatten, blås slangar och munstycken torra. Tänk på att inga garantier gäller om du lämnar teknikanläggningen ute och det blir frysskador.

Hur vi gör med vårat bad?

Då vi har timdebitering på våran el kommer vi utnyttja Rest mode läget. Vi kommer ha en reningscykel på fyra timmar mellan tolv och fyra på natten då elen generellt är billigare och under den tiden så kommer då badet att värmas upp vid behov.

Då vi badar mest runt klockan åtta på kvällen så kommer vi ställa en reningscykel på en timme klockan sju, har badet då tappat någon grad under dagen så kommer badet att hinna värmas ca två grader innan vi badar. Tiderna för reningscykel och uppvärmningen kommer vi justera lite beroendes på hur mycket vi badar och hur kallt det är ute. Vet vi att vi ska bada på kvällen så kommer vi gå och kolla på badet direkt vi kommer hem och ser då om och i så fall hur mycket badet tappat i temp. Tappar den lite så kan vi då ta bort reningscykeln som går klockan sju och nöja oss med den på natten förutsatt att vattenkvalitén hänger med.

Bra att tänka på är att om det är kallt ute och vi ska bada i en timme så kan badet tappa i temperatur ( hur många grader beror på tex hur kallt det är ute) medan du badar. Om du inte vill att badet ska tappa i temperatur så ställer du badet i Ready mode mendan du badar för då kommer badet att gå igång om det behövs. Efter badet så kan du ändra till Rest mode igen.

Back To Top