Inför vintern är det smart att tänka på hur du kan minska energiförbrukningen på din terrasspool. Här kommer fem enkla tips som kan hjälpa dig att spara pengar och samtidigt ta hand om miljön.
Ställ in filtercyklerna under de timmar då du har lägre elpriser. Under vintern behöver du inte ha lika långa filtercykler som på sommaren, så prova att ha badet på bara 3-4 timmars rening/dygn. Håll koll på vattnets hygien och justera timmarna vid behov.
Sänk temperaturen mellan baden om du inte badar så ofta under vintern. Ett välisolerat bad behåller värmen länge. Om du bara badar på helger kan du sänka temperaturen till 26 grader under veckan och sedan höja upp den till badtemperaturen i tid för helgen. En 6 kW värmare värmer ungefär 2 grader i timmen.
Standardinställningen på din terrasspool är Ready mode. Om du väljer Rest mode så kommer badet bara att värma under den tid som du har ställt in för filtercyklerna. Ställ filtercyklerna under timmar med lägre elpriser så kommer värmaren bara att värma under den tiden.
Du kan med den inställningen tappa temp i ditt bad så när du sedan vill bada ändrar du inställningen till ready mode och badet går då igång och värmer upp till den temperaturen du har inställd.
Kontrollera din anläggning så att den inte har några hålrum i isoleringen. Om du har byggt tekniklådan själv, se till att den är väl isolerad. Isolera också slangar som går utanför badet.
Du kan stänga av badet under vintern för att spara energi. Töm allt vatten och förvara filter, pump och värmare i ett torrt och frostfritt utrymme. Om du inte kan ta in värmaren, filter och pump, se till att det är torrt och fuktfritt under vintern. Lösgör alla kopplingar och blås slangarna torra. Notera att du förlorar garantin om teknikanläggningen lämnas utomhus och det uppstår frysskador.
Då vi har timdebitering på vår el utnyttjar vi Rest mode läget. Vi kommer ha en reningscykel på fyra timmar mellan tolv och fyra på natten då elen generellt är billigare och under den tiden så kommer då badet att värmas upp vid behov.
Då vi badar mest runt klockan åtta på kvällen så kommer vi ställa en reningscykel på en timme klockan sju, har badet då tappat någon grad under dagen så kommer badet att hinna värmas ca två grader innan vi badar. Tiderna för reningscykel och uppvärmningen kommer vi justera lite beroendes på hur mycket vi badar och hur kallt det är ute. Vet vi att vi ska bada på kvällen så kommer vi gå och kolla på badet direkt vi kommer hem och ser då om och i så fall hur mycket badet tappat i temp. Tappar den lite så kan vi då ta bort reningscykeln som går klockan sju och nöja oss med den på natten förutsatt att vattenkvalitén hänger med.
Bra att tänka på är att om det är kallt ute och vi ska bada i en timme så kan badet tappa i temperatur ( hur många grader beror på tex hur kallt det är ute) medan du badar. Om du inte vill att badet ska tappa i temperatur så ställer du badet i Ready mode medan du badar för då kommer badet att gå igång om det behövs. Efter badet så kan du ändra till Rest mode igen.
Svenska Badtunnor designar och tillverkar badtunnor och terrasspooler för det nordiska klimatet. Vi levererar högkvalitativa produkter inom hela Europa.
Godkänd för F-skatt.
Org nr. 556986-2740