Svensktillverkade för det nordiska klimatet

Kundservice

Elda som proffsen

Det finns några vanliga återkommande frågor, som hur lång tid det tar att värma upp badtunnan, vilken ved är bäst och hur man eldar på bästa sätt. Nedan kommer svaren på frågorna som gör att du kommer vara redo att elda som proffsen direkt från start.

sprakande eld i vedkamin

Förberedande

För att lyckas bra med vedeldningen är det viktigt att du har rätt förutsättningar från början, se därför till att ha den bästa veden. Vilken är då den?
– Jo torr björkved i 30 cm storlek, då har du den mest effektiva veden. Det går så klart att elda med all slags ved men för att få ut maximal effekt av kaminen är det björk som gäller.

För att få eld snabbt och effektivt är det bäst att tälja mindre stickor att använda i uppstarten, du tänder dom lättast med papper eller tändvätska. I början av eldningen är det bra att inte lägga på för mycket ved då elden lätt kvävs, vilket i så fall betyder att du måste börja om med eldningen.
När du fått igång elden är det bra att vara aktiv i din eldning, gå hellre ut en gång extra och se till att det verkligen brinner i kaminen. Våra kaminer kan fyllas upp rejält med ved. Ett tips är att ställa en timer som ringer var 20 minut som påminner dig om att gå ut och fylla på med ved. Om du låter elden brinna ner för mycket mellan påfyllnaden av ved så kommer det påverka hur lång tid det tar att få badet varmt.

Ett bra tips är att börja i god tid med din eldning, om du vet att du ska bada på kvällen kan du med fördel elda upp badtunnan redan på dagen för att sedan när det är dags att bada värma upp badtunnan snabbt till rätt temeratur.

Draget i kaminen

Har du en invändig kamin kan du använda kaminlocket som ett spjäll genom att lägga det på kaminöppningen åt olika håll och på så sett styra draget i kaminen. Ha kaminlocket av i början av eldningen till det att elden har tagit sig riktigt och det brinner ordentligt. När du har fått en rejäl glödbädd och det brinner bra i kaminen så lägg på kaminlocket på snedden för att bromsa syreflödet och på så sätt hålla maximal effekt i kaminen. Har du kaminlocket av under hela uppvärmningstiden tar det längre tid att värma upp ditt utomhusbad då mycket värme försvinner upp i rökröret. Har du en utvändig kamin kan du välja att ha kaminluckan lite öppen för att styra draget i kaminen och där igenom få ut maximaleffekt.

Att uppnå rätt badtemperatur

En behaglig badtemperatur tycker dom flesta är vid 37-40 grader. Det vanligaste misstaget man gör i början är att man inte slutar elda innan man uppnått den temperaturen man vill ha. Det som händer då är att det blir för varmt i badtunnan då kaminen fortsätter att värma ett bra tag efter man slutat elda. Bästa tipset är därför att elda lite försiktigare när du börjar närma dig 30-35 grader och istället lägga i nån ved pinne då och då medan ni badar för att hålla temperaturen under hela badningen. Badtunnan blir varmast på ytan först, har du en invändig kamin är det bra att röra runt vattnet under eldningen för att jämna ut temperaturen på vattnet. Den utvändiga kaminen värmer badtunnan med hjälp av självcirkulation, det som driver cirkulationen är att vattnet är varmt på ytan och kallt i botten därför ska man försöka undvika att röra om vattnet medan man eldar. Rör om vattnet först när yttemperaturen är ca 45-50 grader, då hamnar vattentemperaturen på ungefär 35 grader (kan skilja sig lite beroende på vilken modell av badtunna du har). Efter 2-3 eldningar får man oftast in en känsla för hur man ska göra.

Efter badning

Tänk på att efter badning inte tömma badtunnan direkt utan se till att elden är helt släckt och kaminen är kall, om du tömmer ut vattnet innan den invändiga kaminen är kall finns det en stor risk att kaminen kommer bränna hål i plasten. Den utvändiga kaminen kan smälta om vattnet tömms innan kaminen blivit kall.