Svensktillverkade för det nordiska klimatet

Kundservice

Din guide till att njuta av en vedeldad badtunna på vintern i Sverige

När vintern lägger sitt kalla täcke över Sverige, vad kan då vara mer förtrollande än att sjunka ner i en varm och inbjudande vedeldad badtunna?

Den friska luften kombinerat med det varma vattnet skapar en oslagbar upplevelse.

För att säkerställa att din badtunna fungerar optimalt även under de kallaste månaderna, följer här några viktiga råd om hur du sköter din vedeldade badtunna på vintern.

badtunna vinter

1. Töm din badtunna korrekt

Efter varje användning är det avgörande att tömma badtunnan för att förhindra isbildning, som kan orsaka skador såsom sprickor och deformationer. Det går att ha vattnet kvar i badtunnan även under vintern men du måste se till att det håller sig på plusgrader hela tiden. Tänk på att vattnet i kaminen fryser snabbare är vattnet i badtunnan under vintern.

2. Skydda din badtunna med ett lock

Ett värmeisolerat lock är ett måste under vintern. Det skyddar mot smuts, sparar energi genom att minska värmeförluster, och säkerställer att vattnet värms upp snabbare. Ett isolerat lock är också en säkerhetsåtgärd, speciellt för barnfamiljer. Kontrollera att ditt lock är i gott skick inför vintersäsongen.

braskamin

3. Välj till isolering till din badtunna

Investera i värmeisolering för din badtunna. Våra badtunnor har en heltäckande botten med stöd för sittytan i EPS. Välj till isolering om du tänker behålla vatten mellan dina bad under vintern. Isoleringen består av en thermoreflektmatta i väggarna och EPS isolering under hela botten.

4. Använd bottenpluggar

För att behålla vattnet i en badtunna med en externkamin under vintern kan du komplettera med bottenpluggar till din badtunna. Dessa passar i anslutningarna i badtunnan och du kan därför plugga dessa, dränera kaminen men behålla vattnet i badtunnan.

Du hittar bottenpluggarna här.

5. Håll koll på vattentemperaturen

En elektrisk värmare med termostat kan hålla vattentemperaturen jämn och minska behovet av uppvärmning med ved. Detta gör användningen enklare och mer bekväm, samtidigt som du kan njuta av varmt vatten även under kalla vinterdagar.

Vanliga frågor om att använda badtunna på vintern

Lämna inte vatten i badtunnan om det finns risk att något fryser. Det tar långtid innan vattnet i badtunnan fryser men krävs att det hålls under uppsikt. Dränera den externa kaminen när den inte används.

Elda aldrig i en frusen kamin. Använd värmefläkt eller värmepistol för att tina upp kaminen. Om det inte hjälper, flytta kaminen till ett varmare utrymme.

Tvätta, skölj och torka badtunnan ordentligt efter tömmning. Se till att inget vatten lämnas kvar som kan frysa. Lämna ventilerna öppna eller halvöppna för att undvika frostsprängning. Den externa kaminen är den känsligaste delen för kyla så se till att den är helt dränerad.

Detta kräver även ett reningsverk med pump. Det behöver stå isolerat och den externa kaminen måste kopplas bort när det är vinter och du använder el för uppvärmning i badtunnan. Detta är en lösning som går men det kräver att du håller koll på din badtunnan och pluggar anslutningarna till kaminen. Tänk även på att dom fristående badtunnorna inte är isolerade för att hålla värmen med eluppvärmning, vi rekommenderar att välja en vedeldad terrasspool om du vill kombinera ved och el uppvärmning då dessa är mer isolerade.

badtunna på landet

Badtunnor

Ved | Gasol