Vilken kamin ska jag välja?- Vilken kamin är bäst egentligen?

Korta svaret är den du gillar. Den huvudsakliga skillnaden är alltså estetisk. Några skillnader finns såklart och dom kommer vi att ta upp nedan.


Invändig/utvändig kamin


Vår invändiga kamin är designad för att ta upp minimalt med plats. Den triangelformade kaminen och det slimmade kaminskyddet gör att fler får plats i badet. Trots att kaminskyddet endast är 2,5 cm från kaminen kan du luta dig emot skyddet utan att bränna dig. Den utvändiga kaminen frigör mer plats då den placeras utanför badet. Det kan av många upplevas som en fördel om man till exempel vill använda utomhusbadet som en svalkande pool sommmartid.


Att elda och aska ur


Den utvändiga kaminen är generellt sett lättare att aska ur då den står på sidan av badtunnan och kan enkelt askas ur med en vanlig askspade. Den invändiga kaminen askas lättast ur med en grovdamsugare eller en askspade med långtskaft. För eldningstips läs vår artikel om detta här.


Aluminium eller rostfri kamin


Ett hett ämne att diskutera, vår utvändiga kamin tillverkas i aluminium och den invändiga i rostfri plåt. En vanlig åsikt är att aluminium kaminen värmer snabbare än motsvarande i rostfritt, det vi kan hålla med om där är att aluminium leder värmen snabbare. Det vi inte vill påstå är att aluminium kaminen för den delen värmer ett bad snabbare än den rostfria. Att den leder värme snabbare påverkar så pass lite på totala uppvärmingstiden. Den största skillnaden i uppvärmningstid handlar istället om hur och vad du eldar med, om du har lock/isolerat lock påverkar också mycket mer än vilket material kaminen är tillverkad i.


Vinteranvändning


Alla våra modeller av badtunnor måste tömmas från vatten om det finns risk att vattnet fryser. Har du en badtunna med utvändig kamin kommer kaminen och slangarna att frysa mycket snabbare än vattnet i badtunnan. Badtunnor med invändig kamin klarar sig därför längre från att frysa. Vill du ha vattnet i utebadet en längre tid under vintern är den invändiga kaminen därför lättare att hantera.

Kom dock ihåg att inga garantier gäller när du har vatten kvar i badtunnan och det finns risken att vattnet fryser. Innan du börjar elda i den externa kaminen på vintern så kolla igenom så inga slangar eller kaminen har frusit, då kan du riskera att elda sönder kaminen i värsta fall.


Rökrörsskydd


Rökröret kan bli uppemot 600 grader varmt när man eldar. Rökrörsskydd finns som tillbehör till båda våra kamin modeller.