Bra att veta om eluppvärmd terasspoolBra att veta om eluppvärming.


Vill du ha möjlighet att bada precis när du vill är el alternativet ett måste. 

En vanlig uppfattning är att det är kostsamt att hålla en terrasspool varm året om, det behöver det inte vara. Nedan tar vi upp tips för att få en så låg kostnad som möjligt och även bra saker att veta om eluppvärmda terrasspooler.

Isolering


Ska du installera en eluppvärmd terrasspool är det första du bör tänka på isolering, isolera gör du enklast själv med 50-100 mm frigolit runt hela terrasspoolen, fogskumma alla skarver så att ingen kyla kan ta sig in till badtunnan, var lika noga med att isolera utrymmet där reningsverket och värmaren står. Isolera även slangarna mellan den isolerade lådan och poolen vid behov. Är du noga med isoleringen finns det många kronor att spara i samband med varmhållningen. Att ha ett isolerat lock är ett måste till en eluppvärmd terrasspool. Ett bra isolerat lock bör vara tjockare än 5cm, viktigt är också att locket ligger bra mot kanten så inga glipor blidas där värmen kan försvinna ut då mesta delen av värmen försvinner uppåt. Här kan du se en film på hur vi isolerar en terrasspool.

Placering av el värmare och sandfilter


När man ska bygga in en terrasspool är det bra att tänka ut vart elvämaren, pumpen och sandfiltret ska placeras då delarna tar en del plats (ca 100x70cm). Dessa delar behöver även placeras i någon form av isolerad låda eller inomhus så delarna inte riskerar att frysa. En 3 -fas matning måste dras fram till 6 kw elvärmaren (behövs inte vid 3 kw värmaren), var noga med att se till att det finns en jordfelsbrytare i hemmet. El värmaren och sandfiltret måste placeras så att dom hamnar under vattenytan så att ingen luft kommer in i systemet. Tänk också på att det måste vara lätt att komma åt att serva dessa delar. Läs bruksanvisningen nog innan du monterar dessa delar. 

Användarvänligt


Värmaren är utrustad med en termostat där du kan ställa temperaturen du vill uppnå på ditt bad. Värmaren har även en flödesvakt som gör att den inte går igång om inte vattnet cirkulerar. Läs mer om värmaren här. Läs mer om sandfiltret här. Se filmen om hur värmare, pumpen och sandfiltret kopplas ihop.

Under badning


När du ska bada och lyfter på det isolerade locket försvinner värme från vattnet. Därför kan det vara bra att veta att när man badar och det är 10-20 minus ute måste man under badningen tillföra värme, ca 3-5 kw per timme för att hålla ursprungs temperaturen. För att hålla värmen under badning är det viktigt att värmaren till din pool är ordentligt dimensionerade om du ska bada mycket vintertid. 3 kw värmaren klarar i teorin att hålla värmen även vid 15 minus till terrasspoolen Grand, medan våran stora modell kräver 6 kw värmaren för att klara detta. Ska badet användas främst på sommar och vår klarar man sig ofta med 3 kw.

Har du möjlighet till 3-fas rekomenderar vi oftast att välja 6 kw värmaren.

Därför väljer vi att använda Pahléns produkter.